Gegrilde asperges met ricotta en croutons
Ingrediënten
- 700 gram geschilde witte asperges
- 1 teentje knoflook
- 1 biologische citroen
- 1 handje rucola
- 1,5 eetlepel sesamzaadjes
- 200 gram ricotta
- 0,5 eetlepel honing
- 2 eetlepels appelazijn
- 0,5 eetlepel sesamolie
- olieolie
- peper en zout
- 0,5 ciabatta
Instructies
- Verwarm de oven op 200 graden. Leg een vel bakpapier over een bakplaat.
- Snijd het brood in kleine stukjes, verdeel het over het bakpapier. Besprenkel met olijfolie, halve lepel sesamzaadjes, peper en zout en hussel door elkaar. Bak het croutonmengsel in 10 minuten goudbruin.
- Rasp de schil van de citroen en pers de citroen uit. Pers de knoflook.
- Meng een scheutje citroensap met de knoflook, sesamzaadjes, sesamolie en een beetje olijfolie. Voeg naar smaak peper en zout toe.
- Leg de geschilde asperges in een ovenschaal en besprenkel met het citroenmengsel.
- Gaar de asperges 10 minuten op 200 graden.
- Meng de ricotta romig met 2 eetlepels olijfolie en peper en zout.
- Schep de asperges uit de ovenschaal.
- Meng de honing en azijn met het braadvocht van de asperges.
- Gril de asperges nog even in een hete grillpan of op een hete barbecue zodat ze mooie grillstrepen krijgen.
- Verdeel de ricotta over 4 borden. Schep de asperges erover en garneer met de croutons.
- Een paar druppels van de zoete olie en rucola maken zijn de finishing touch.
Opmerkingen
De croutons kun je nog meer smaak geven door er Italiaanse kruiden aan toe te voegen. Ook lekker als bijgerecht bij een bbq.
Wijnsuggesties: drink er de bekroonde aspergewijn bij (verkrijgbaar in onze winkel).
Zet ook een kleurrijk en verfrissend fruitwater op tafel. Er zijn vele varianten mogelijk. Denk aan:
- komkommer, citroen en munt
- kiwi, aardbei en limoen
- sinaasappel en kiwi. Eet smakelijk! Of probeer dit recept een van asperges met beenham op de barbecue.
0 reacties