Duurzaamheid

Duurzaam asperges telen waarbij we oog hebben voor de natuur en klimaat, dier én de mens. Dat is wat we doen bij Van Empel asperges. We telen onze asperges volgens het onafhankelijke keurmerk On the way to planet proof en worden gecertificeerd door GlobalGap.

Uitgangspunt: Wat heeft de bodem nodig?

De basis voor gezonde asperges begint bij – letterlijk – een gezonde bodem. Asperges gedijen het best op een zonnige plek in losse zandgrond die goed water doorlaat. Daar hebben we onze velden dan ook op uitgezocht.
Elk jaar laten we een bodembalansanalyse uitvoeren en op basis hiervan brengen we de juiste samenstelling plantaardige compost aan. Deze draagt onder andere bij aan een stabiele bodemstructuur, levert voeding voor en stimuleert het bodemleven, houdt voedingsstoffen vast en verbetert het waterbergend vermogen.
We gebruiken geen kunstmest en onkruid verwijderen we mechanisch. Het zijn enkele elementen die bijdragen aan het Europese keurmerk On the way to planet proof.
We creëren dus een optimale balans in de grond. Want een gezonde bodem zorgt voor een gezonde plant die weerbaar is. Want – net zoals bij de mens – een gezond lichaam wordt minder snel ziek.

Alles van asperges is bruikbaar

We gaan voor een goede opbrengst met mooie rechte asperges. Maar we gebruiken ook de kromme, gekleurde of dunne exemplaren en alle variaties daartussen. Deze verwerken we in onze verse soepen en salades. Dunne stukjes zijn bijvoorbeeld ook geliefd bij vele klanten die ze gebruiken in een heerlijk recept.

En de schillen en houtige onderste aspergedelen dan denk je misschien? Ja zelfs die gebruiken we. We laten ze indrogen en worden op het land uitgereden als natuurlijke meststof. En zo dragen we bij aan de circulaire landbouw: van de natuur voor de natuur.

Biodiversiteit bevorderen en zonne-energie

Ook op en rondom onze boerderij dragen wij bij aan duurzaam ondernemen en het bevorderen van de biodiversiteit. Zo wekken zonnepanelen de energie op voor ons eigen bedrijf. En hebben we insectenhotels, nestkasten en een zwaluwtil geplaatst. Ook nog eens leuk om te zien hoe alles krioelt, bouwt en aan- en afvliegt!

“Hoe ge doet, worde gedoet”

We werken al jaren met, nagenoeg hetzelfde, betrokken team Poolse seizoensmedewerkers. Daar zijn we blij mee en zorgen we goed voor.
Om de fysieke belasting bij het oogsten te beperken hebben we ergonomische oogstkarren en werken we met sorteermachines op hoogte.
Daarnaast hebben we goede en veilige huisvesting op ons eigen bedrijf. En zorgt onze Poolse kokkin dagelijks voor drie gezonde, voedzame maaltijden. Ook hebben we een ontspanningsruimte. Dit alles wordt gewaardeerd door het team.
Maar we kregen van onze ouders dan ook in goed Brabants mee: “Hoe ge doet, worde gedoet.” Oftewel: wie goed doet, goed ontmoet.

We laten onze manier van werken ook jaarlijks controleren door het wereldwijde GlobalGap. Hygiëne, huisvesting van ons personeel, fairtrade arbeid, naleving de cao, BHV en administratie; we hebben het op orde.

Korte keten

Tot slot vinden we het fijn dat onze asperges rechtstreeks hun weg vinden naar onze klanten in de regio. Zo dragen we samen bij aan het principe ‘korte keten’: zo weinig mogelijk schakels tussen wie het voedsel maakt en opeet…