Asperges koken
Hoe en hoelang kook je witte asperges?
Kraakverse geschilde asperges
Het minst leuke klusje – het schillen van asperges – hebben wij al voor je gedaan! We hebben een moderne machine die de verschillende kwaliteiten asperges dun, goed en snel schilt. Daarna verpakken we ze vacuum zodat er geen kwaliteitsverschil optreedt. Je hoeft geen stukje van de onderkant meer af te snijden – dat hebben we ook voor je gedaan.
We hebben een ruim assortiment vers geschilde, voorverpakte asperges in onze Aspergewinkel.
Kraakvers en gemak gaan zo hand in hand. Liever ongeschilde asperges? Vraag ernaar in de winkel.
Beetgare witte asperges koken
Beetgare asperges zijn het lekkerst. Hoe kook je beetgare asperges?
- Breng een grote pan met ruim water aan de kook. Voeg een snufje zout toe.
- Kookt het water? Voeg de asperges toe en breng opnieuw aan de kook.
- Laat dunne asperges dan 3 minuten zachtjes koken. Zet de warmtebron uit en laat 10 minuten nagaren.
- Kook dikke asperges 5 minuten zachtjes. Zet de warmtebron uit en laat 10 minuten nagaren.
- Houd het deksel op de pan.
- Haal de asperges daarna voorzichtig met een schuimspaan uit het kookvocht.
- Laat ze, voordat je ze serveert, goed uitlekken. Hiervoor hebben we speciale schalen in onze Aspergewinkel.
- Tip: het kookvocht is een heerlijke basis voor een aspergesoep. Voeg aspergepuntjes of -aspergestukjes toe (en een bouillonblokje) en je hebt een heerlijk caloriearm soepje.
Lekkere aspergerecepten
Asperges zijn supergezond. Boordevol voedingsvezels, vitamines (B, C, E en K) en mineralen. Met slechts 16 calorieën per 100 gram. Maar bovenal zijn asperges erg lekker!
Als echte aspergeliefhebbers delen we graag onze favoriete recepten.
Geen zin om zelf te koken? Dagelijks maken we verse aspergesoep en aspergesalades die te koop zijn in onze Aspergewinkel. En geniet daarbij van een bekroonde aspergewijn.
Asperges schillen
Hoe herken je verse ongeschilde asperges? Wrijf twee asperges over elkaar, ‘piepen’ ze? Dan zijn ze kraakvers.
Daarnaast moet het uiteinde niet houtachtig zijn: je moet er je vingernagel in kunnen duwen.
Wikkel bij thuiskomst de asperges direct in een vochtige theedoek en bewaar ze tot gebruik in de koelkast.
Leg de asperges daarna ongeveer 25 minuten in koud water. Schil op een snijplank met een dunschiller of aspergeschiller – ook verkrijgbaar in onze Aspergewinkel. Zo voorkom je dat de asperges breken. Dikkere asperges kun je 2 keer rondom schillen. Zo weet je zeker dat er geen stugge draden meer zijn.
Eet smakelijk!