Asperges telen en oogsten

Genieten van heerlijke asperges gaat niet zonder slag of stoot. Voordat de roomwitte asperges op je bord liggen, hebben ze bij Van Empel Asperges een ‘arbeidsintensief’ traject doorlopen. In het voorjaar lopen de knoppen van de aspergeplant uit en vormen ze in de aspergebedden een langgerekte, witte stengel. Als ze in het aspergebed de kop op dreigen te steken, moeten ze direct geoogst worden. Zonlicht zorgt immers voor verkleuring. Een barstje in de grond kondigt de komst van de asperge aan. Over de aspergebedden ligt een zwart-witte folie. Zwart trekt de warmte aan en wit stoot de warmte af. Bij koud weer ligt de zwarte kant boven. Schijnt de zon, dan ligt de witte kant boven.  

 

Verse asperges: van begin april tot St. Jan

3 maanden lang verse asperges oogsten en verkopen, dat is de kunst die Henk en Hannie van Empel verstaan. Plusminus 8 hectare van de aspergebedden is overkapt met zogenoemde minitunneltjes.  
Onder deze plastic overkapping ontstaat - dankzij extra zonuren - een microklimaat waarin de asperges eerder tot volle wasdom komen. Het voordeel van deze minitunnels is dat u al vroeg in het seizoen asperges kunt eten. De teelt van diverse soorten aspergerassen waarborgt dat je ook aan het einde van het aspergeseizoen van het witte goud kunt genieten. Het seizoen eindigt traditiegetrouw op 24 juni. Na St. Jan krijgen de plantjes de broodnodige rust om door te schieten en weer energie op te doen voor een volgend aspergeseizoen. 

 

Asperges koelen en sorteren

Als de asperges gestoken zijn, worden ze in kistjes geplaatst. Om de kwaliteit te behouden, is nathouden van groot belang. Daarom plaatsen we de asperges bij terugkomst in de bedrijfsruimte in speciale waterbakken. Gedurende 6 uur staan ze in stromend leidingwater. Dankzij deze procedure nemen de asperges vocht op en komt de smaak helemaal tot zijn recht. Na deze afkoelingsperiode zijn de asperges klaar om te sorteren. Daarvoor gebruikt Van Empel Asperges een volautomatische kleurensorteerder. Met behulp van 4 camera’s bepalen we bij welke sortering uw asperge terecht komt.

Adresgegevens

Van Empel asperges
Belversestraat 24
5076 PZ Haaren
0411-622941
info@vanempelasperges.nl

Openingstijden

Onze winkel is geopend in de maanden april, mei en juni en is alle dagen geopend van 9.00 - 18.00 uur (ook op zon- en feestdagen)

Soorten asperges

Van Empel asperges is gespecialiseerd in witte asperges. Er zijn diverse soorten kwaliteiten voorradig.

Asperges bereiden

© Van Empel asperges 2018